Wat te doen bij een tekenbeet bij je hond of kat

Tekentang hondEr zijn erg veel tips en middelen te vinden op het internet voor de verwijdering van een teek op uw hond of kat. Omdat het lastig kan zijn om het overzicht te bewaren tussen al deze informatie, vindt u op deze pagina een top 10 van tips en middelen tegen teken.

Lees ook: Wat is de beste tekentang – Symptomen tekenbeet hond

 

 1. Tophond Tekentang

Met stip op nummer 1 de Tophond Tekentang. Deze tekentang is als beste getest en met afstand de beste tang voor de verwijdering van teken, zelfs op moeilijke plekken. De Tophond Tekentang is gemaakt van roestvrij staal en daarom een stuk duurzamer dan andere plastic tekentangen. De tandjes van de tang zijn stevig en staan op de juiste afstand om teken snel en gemakkelijk te verwijderen.

 

 2. Nooit een teek met de nagels verwijderen

Gebruik nooit de nagels om een teek te verwijderen. Niet alleen loopt u hier zelf een klein risico op besmetting mee, ook is de kans zeer groot dat de teek niet volledig verwijderd wordt. Een klein deel van de teek kan achterblijven en uw huisdier alsnog besmetten met een gevaarlijke bacterie of parasiet.

 

 3. Seresto tekenhalsband

Voorkomen is beter dan genezen. Met een tekenhalsband verkleint u de kans op een tekenbeet bij uw hond of kat. De halsband bevat een stof die ervoor zorgt dat teken uw hond of kat niet bijten. De bescherming is niet optimaal, maar de kans op een tekenbeet wordt wel aanzienlijk verkleind.

 

 4. Gebruik geen pincet voor verwijdering van een teek

Een pincet is beter om te gebruiken dan de nagels, maar nog altijd niet verstandig. Een pincet is niet specifiek gemaakt om een teek te verwijderen en daarom niet altijd even effectief in het gebruik. De kans bestaat ook hier dat een deel van de teek achterblijft in de huid.

 

 5. Verdoof de teek niet met alcohol of andere vloeistoffen

Er wordt wel eens gezegd dat een teek vanzelf loslaat wanneer ze verdoofd worden met alcohol of vergelijkbare vloeistoffen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Bovendien spuwt een teek meestal de maaginhoud uit door de alcohol, waardoor uw huisdier juist sneller besmet kan raken met gevaarlijke ziektemakers.

 

 6. Draag handschoenen bij het verwijderen

Draag voor de veiligheid altijd dunne latexhandschoenen wanneer u een teek verwijdert bij uw hond of kat. Op de teek zelf en op gebied rond de teek kunnen zich ziekmakende bacteriën en parasieten bevinden. Het risico is klein, maar met een open wondje kunt u zo zelf besmet raken. Ook het kleine wondje dat achterblijft op de huid van uw hond of kat kan beter niet met onbeschermde handen worden aangeraakt.

 

 7. Ontsmet de huid na verwijdering

Nadat de teek verwijderd is, blijft er een klein wondje achter. Hier kunnen verdwaalde bacteriën of vuil zitten. Ontsmet de huid met jodium of een ander ontsmettingsmiddel om er zeker van te zijn dat het wondje niet gaat ontsteken.

 

 8. Noteer de dag van de tekenbeet

Zelfs wanneer een teek uw hond of kat besmet heeft met een ziekteverwekkers, duurt het nog even voor dit opvalt. De meeste bacteriën en parasieten veroorzaken pas na enkele dagen tot weken symptomen. Door de dag van de tekenbeet te noteren, kunt u makkelijker zien of eventuele klachten door een tekenbeet veroorzaakt kunnen zijn. Lees op de pagina symptomen tekenbeet meer over mogelijke klachten en symptomen van een tekenbeet.

 

 9. Controleer op een vast moment uw huisdier op teken

Een teek moet binnen 24 uur verwijderd worden om er zeker van te zijn dat uw hond of kat niet besmet wordt met een bacterie of parasiet. Daarom is het verstandig om uw huisdier dagelijks te controleren. Doe dit op een vast moment, zodat de hond of kat hieraan went en het proces makkelijker verloopt. Bovendien vergeet u zo zelf ook minder snel om uw hond of kat te controleren op teken.

 

 10. Frontline voor hond of kat

Frontline is een middel tegen teken dat u maandelijks geeft aan uw hond of kat. Met Frontline beschermt u uw kat of hond tenminste vier weken lang tegen tekenbeten. Voordeel is dat het middel opgelost kan worden in het drinkwater van uw huisdier.

Heeft je hond of kat een tekenbeet dan kun je deze teek het beste verwijderen met de Tophond Tekentang. Deze is hier verkrijgbaar.