Tekenbeet bij hond of kat

tekenbeet hondTeken bevinden zich in struikgewas en hoog gras, juist de plekken waar veel honden en katten rondlopen. U ontkomt er bijna niet aan dat uw hond of kat een keer een tekenbeet heeft. Een tekenbeet kan gevaarlijk zijn, omdat teken ziekten kunnen dragen en overbrengen op uw hond of kat. Door regelmatig uw hond of kat te controleren, worden tekenbeten op tijd opgemerkt.

Lees ook: Teek verwijderen kat – Symptomen tekenbeet

 

Tekenbeet herkennen

Teken zijn kleine beestjes die zeker in een dikke vacht niet altijd opvallen. Teken vallen het meeste op wanneer zij zich hebben volgezogen met bloed en dus dik zijn. Een volgezogen teek heeft een ronde vorm en is meestal grijs tot donkergrijs. Wanneer een teek nog geen bloed heeft opgezogen is hij plat en vaak maar enkele millimeters groot. Meestal kruipen teken naar warme plekken op de huid, zoals onder de oksels en in huidplooien. Het kan echter ook voorkomen dat een teek zich op een meer zichtbare plek bevindt, zoals op de poot of een oor.

 

Kenmerken tekenbeet bij hond of kat

De tekenbeet zelf voelt een hond of kat over het algemeen niet. De beet doet geen pijn en veroorzaakt hoogstens lichte jeuk. Aan het gedrag kan daarom vaak niet gezien worden of een hond of kat een tekenbeet heeft. Wel kan het zijn dat het dier de teek zelf probeert te verwijderen als deze zich op een zichtbare plek bevindt. Het is belangrijk om de teek zelf op een goede manier met een tekentang te verwijderen.

 

Tekenbeet bij hond of kat voorkomen

Teken bevinden zich in gebieden waar honden of katten graag lopen. Daarom is een tekenbeet nooit volledig te voorkomen. Met enkele medicijnen kunt u uw huisdier wel minder aantrekkelijk maken voor teken. Het belangrijkste is echter om uw hond of kat dagelijks te controleren op teken. De eerste 24 uur is de kans op een besmetting met een ziekte nog zeer klein. In deze periode moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

 

Tekenbeet

Heeft u een tekenbeet bij uw hond of kat ontdekt, dan moet de teek op een goede manier verwijderd worden. Gebruik het liefst een speciale tekentang en niet een pincet of uw nagels. Lees op de pagina tips en middelen voor verwijderen teken meer over wat u wel en niet moet doen bij het verwijderen van een teek.