Tekentang voor hond of kat

beste tekentang hondMet een tekentang kan een teek op een hond of kat gemakkelijk verwijderd worden. Tekentangen zijn beter dan een pincet of ander instrument voor het verwijderen van een teek. Er zijn twee typen tekentangen: een tekentang met een happertje die om de teek heen wordt gezet en een tekentang die onder de teek wordt geschoven.

Lees ook: Voorkomen tekenbeet – Teek verwijderen kat

 

Tekentang voor hond of kat gebruiken

Een tekentang is goedkoop en bovendien zeer gemakkelijk te gebruiken. Hebt u een hond of kat, dan is het dus zeer verstandig om een tekentang aan te schaffen. Er is namelijk bijna geen ontkomen aan dat een hond of kat een keer een teek oploopt. Teken bevinden zich in lage struiken en hoog gras, precies de plekken waar honden en katten graag lopen.

 

Tang met happertje

De tekentang met een happertje dient om de teek heen gezet te worden. Dit wordt gedaan door de tang in te duwen, zodat de twee tandjes van elkaar staan. Zet de tang zo dicht mogelijk op de huid rond de teek en sluit hem vervolgens. Met een trekkende en draaiende beweging kan de teek nu verwijderd worden. De tekentang met een happertje is veilig, maar iets minder gebruiksvriendelijk dan de vaste tekentang.

 

Vaste tekentang

Met een vaste tekentang bedoelen we een tang waarbij de twee tandjes niet bewegen, zoals bij de tang met het happertje het geval is. Over het algemeen is de vaste tekentang makkelijker te gebruiken. Een goed voorbeeld is de Tophond Tekentang, die bovendien van roestvrij staal gemaakt is en daarom zeer duurzaam is. Schuif de tandjes van de tekentang aan weerzijden van de teek, achter het lichaampje. Met een draaiende en trekkende beweging kan de teek nu veilig uit de huid getrokken worden.

 

Na verwijdering teek

Is de teek met behulp van een tekentang veilig verwijderd uit de huid van de hond of kat, dan moet de huid nog ontsmet worden. In de huid blijft een klein wondje achter waar vuil in kan zitten of bacteriën in achter kunnen blijven. Door de teek op tijd te verwijderen en de huid te ontsmetten met bijvoorbeeld jodium, weet u zeker dat uw hond of kat niet ziek wordt. Lees op deze pagina meer tips over het verwijderen van een teek.