Teek verwijderen kat

teek verwijderen katTeek verwijderen kat. Katten houden ervan om te sluipen door het dichte struikgewas, zodat ze goed verborgen blijven. Dit is echter ook het leefgebied van de teek, die hier gemakkelijk kan overspringen op uw kat. Een tekenbeet bij een kat kan gevaarlijk zijn, omdat sommige teken schadelijke bacteriën en parasieten meedragen. Het is daarom belangrijk om de teek zo snel mogelijk van uw kat te verwijderen. Regelmatig controleren op teken is daarom belangrijk.

Lees ook: Beste tekentang kat – Symptomen tekenbeet

 

Teek op kat verwijderen met tekentang

Er zijn verschillende manieren om een teek te verwijderen, maar de beste en veiligste manier is met behulp  van een tekentang. Een goede tekentang heeft meestal twee tandjes die onder de teek aan weerszijden van het lichaampje worden geschoven. Met een simpele draaiende en trekkende beweging kan de teek nu verwijderd worden. Draag bij het verwijderen het liefst handschoenen. Na verwijdering dient de huid met bijvoorbeeld jodium ontsmet te worden.

Door een goede tekentang te gebruiken, weet u zeker dat er geen stukje van de teek achterblijft in de huid. Zo weet u ook zeker dat uw kat niet ziek kan worden van de tekenbeet. Sommige tekentangen bestaan uit een happertje dat u om de teek heen zet. Hoewel ook met dit type tekentang de teek veilig verwijderd kan worden, is het gebruiksgemak minder groot.

 

Andere methoden om een teek op uw kat te verwijderen

Er zijn meer manieren om een teek van uw kat te verwijderen. Regelmatig wordt aangeraden om een pincet te gebruiken voor de verwijdering. Dit is mogelijk, maar deze methode draagt een zeker risico. Met een pincet komt het regelmatig voor dat een deel van de teek achterblijft in de huid. Dit deel kan de kat soms alsnog ziek maken en is bovendien lastiger te verwijderen.

 

De teek met alcohol verdoven

Helaas wordt regelmatig gezegd dat een teek eerst verdoofd moet worden met alcohol, zodat hij makkelijker loslaat. Het is echter zeer gevaarlijk om een teek te verdoven met alcohol. Door de alcohol spuwt de teek de maaginhoud uit, wat juist kan leiden tot een besmetting. Lees op onze tipspagina meer over dingen die u wel en juist niet moet doen met een teek op uw hond of kat.