Symptomen tekenbeet

symptomen tekenbeet hondEen tekenbeet zorgt in eerste instantie nauwelijks voor klachten of symptomen bij honden en katten. De beet zelf doet geen pijn, maar kan eventueel voor jeuk zorgen. Ook kan de huid enigszins rood kleuren en opzwellen. Soms kan een teek een ziekte overbrengen op de hond of kat. Dit is met name het geval wanneer de teek zich langer dan 24 uur op de hond of kat bevindt. Deze ziekten hebben wel enkele duidelijke symptomen.

Lees ook: Teek verwijderen kat – Teek verwijderen honden

 

Ziekte van Lyme

Ongeveer 10% van alle teken draagt de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme is een ernstige aandoening die kan leiden verschillende klachten. Het kan weken tot zelfs jaren duren voor de ziekte van Lyme zich openbaart. Daarom is het belangrijk om teken direct op te merken en te verwijderen met een goede tekentang. Mogelijke klachten van de ziekte van Lyme zijn:

– vermoeid- en sufheid
– stijve en pijnlijke gewrichten
– nierschade
– neurologische problemen (verlammingsverschijnselen, epileptische aanvallen en gedragsveranderingen)
– ontstekingen in de lymfevaten en hartspier
– gewichtsverlies

 

Er bestaat een grote variatie in het voorkomen van deze verschijnselen. Bij honden en katten kan er net als bij de mens een rode ring rond de tekenbeet ontstaan als gevolg van de ziekte van Lyme. Deze is in veel gevallen echter niet zichtbaar door de vacht.

 

Ehrlichiose

Ehrlichiose ontstaat als gevolg van een parasitaire infectie. De parasiet valt witte bloedcellen van de hond aan. In principe kunnen katten de aandoening niet krijgen. Wel zijn er katten geobserveerd met een soortgelijk ziektebeeld als een hond met ehrlichiose. Ehrlichiose heeft een incubatietijd van vijf tot twintig dagen. Dit betekent dat pas vijf tot twintig dagen na besmetting de eerste symptomen optreden, waaronder:

– koorts
– gebrek aan eetlust
– niet actief, vermoeid en neerslachtig zijn
– gezwollen lymfeklieren
– braken

Na een eerste acute periode kan ehrlichiose naar een chronisch, minder goed behandelbaar stadium overgaan. Na de eerste acute periode kunnen ook de volgende klachten ontstaan:

– bloedarmoede
– gewichtsverlies
– minder goed lopen door spierpijn en gewrichtsontstekingen
– neusbloedingen
– oog-, ademhalings-, hart- en darmproblemen

Ehrlichiose kan dodelijk zijn voor de hond wanneer behandeling uitblijft. Regelmatige controle op teken is daarom belangrijk. Met de juiste behandeling kan de hond volledig herstellen van ehrlichiose. Wanneer de behandeling pas in de chronische fase gestart wordt, is de kans op volledig herstel kleiner.

 

Babesiose

Babesiose wordt net als ehrlichiose veroorzaakt door een parasiet. Vooralsnog lijkt babesiose alleen honden te kunnen treffen. Er zijn geen gevallen bekend van katten met de ziekte. De parasiet overleefde voorheen niet in Nederland, maar wordt steeds vaker gesignaleerd door zachtere winters. Na een tekenbeet duurt het ongeveer drie dagen voordat de parasiet wordt overgedragen op de hond. De eerste klachten treden tien tot twintig dagen na besmetting op. Babesiose wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

– koorts
– weinig eetlust
– braken
– roodverkleurde urine
– bleke tot geelkleurige slijmvliezen
– bloedarmoede, eventueel leidend tot shock

Zonder behandeling is babesiose dodelijk voor honden. Ook na succesvolle behandeling kunnen er echter klachten overblijven, waaronder:

– verhoogde hartslag
– vergrote milt
– onderhuidse bloedingen
– (lichte) bloedarmoede
– zweervorming in de mondholte

Het is mogelijk om uw hond in te enten tegen babesiose.

Is je hond of kat gebeten door een teek, lees dan hier wat de beste tips en middelen tegen tekenbeten zijn